Kunststof

Kunststof verpakkingen zijn licht en sterk, en in iedere gewenste vorm en kleur, of juist transparant, te maken. Ze verlengen de houdbaarheid van voedingsmiddelen zodat verspilling van voedsel voorkomen wordt, bieden bescherming tijdens transport, en maken hersluitbare verpakkingen mogelijk. met kunststof verpakkingen kunnen levensmiddelen op hygiŽnische wijze worden verpakt. dat beschermt de gezondheid van de consument.

 Ze hebben ook nadelen.

De productie kost grondstoffen en energie. En van huishoudelijk kunststof afval kan op dit moment geen nieuwe kunststof gemaakt worden, zoals met papier, glas en blik wel mogelijk is. Het wordt nu deels hergebruikt als brandstof in cementovens, afvalverbrandingsinstallaties en elektriciteitscentrales. De beste manier om milieubelasting door kunststof verpakkingen te verminderen is door overbodige verpakkingen te vermijden.

Gemiddeld opent elke Nederlander per dag zeven nieuwe kunststof verpakkingen.

Om de hoeveelheid afval te reduceren zijn kunststofverpakkingen de afgelopen jaren steeds dunner en lichter geworden. Hierdoor is de hoeveelheid kunststof verpakkingsmateriaal met 25% verminderd in de afgelopen tien jaar. Ook zijn verpakkingen steeds efficiŽnter te stapelen in pallets, waardoor er efficiŽnter getransporteerd kan worden.

en die trent zet zich in de toekomst onverminderd voort. Kunststofverpakkingen combineren een licht gewicht met grote sterkte.

Zonder kunststof zou:

  • Het totale gewicht van alle verpakkingen 4 keer zo hoog zijn;
  • De productiekosten en het energieverbruik verdubbelen en
  • De afvalberg zelfs 2,5 keer zo groot zijn.

Brongegevens : www.milieucentraal.nl

Brongegevens: Vereniging milieubeheer kunststofverpakkingen.